Bezpečnost v elektrotechnice 1

B232 - Letní 23/24

Bezpečnost v elektrotechnice 1 - B6B14BP1

Kredity 0
Semestry letní
Zakončení zápočet
Jazyk výuky neurčen
Rozsah výuky 4+8j
Anotace
Předmět seznamuje studenty s riziky a příčinami úrazů elektrickým proudem, s bezpečnostními předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních, s ochranami před úrazem elektrickým proudem, s první pomocí při úrazu elektrickým proudem a se zásadami bezpečné konstrukce elektrických předmětů. Studenti získají potřebnou elektrotechnickou kvalifikaci pro činnost na ČVUT FEL (Příkaz děkana č.4/2009). \\Výsledek studentské ankety předmětu je zde: http://www.fel.cvut.cz/anketa/aktualni/courses/A7B14BP1
Cíle studia
Žádná data.
Osnovy přednášek
1.Odborná způsobilost v elektrotechnice. Rizika a příčiny úrazů. Symbolika a označování. Bezpečnostní parametry a uspořádání elektrického zařízení. Elektromagnetická kompatibilita.
2.Bezpečná obsluha a práce, oprávnění osob. Principy ochran před nebezpečným dotykem živých a neživých částí. Bezpečnost elektrických a elektronických předmětů. První pomoc při úrazu elektrickým proudem.
Osnovy cvičení
Osnova cvičení:
Cvičení zajišťuje praktické procvičení přednášené látky z oblasti bezpečnosti elektrického zařízení v souladu s požadavky na elektrotechnickou kvalifikaci studentů ČVUT FEL.

1.Seminární: Úvod do cvičení. Harmonogram. Bezpečnost v laboratořích ČVUT FEL. Výklad k laboratorním úlohám.
2.Laboratorní: Zásady připojování elektrických předmětů k elektrické rozvodné síti.
3.Laboratorní: Návrh a zásady osazování plošného spoje. Písemné přezkoušení (test) z elektrotechnické kvalifikace.
4.Laboratorní: Zásady bezpečného konstrukčního uspořádání elektrických předmětů, jejich pravidelné kontroly a revize. Měření bezpečnostních parametrů. Záznam o získané elektrotechnické kvalifikaci do indexu. Zápočet.

Literatura
1.Cipra, Kříž, Kůla: Elektrotechnická kvalifikace, ČVUT, Praha, 2006.

2. http://bezpecnost.feld.cvut.cz
Požadavky
Podmínky zápočtu:
100% účast na cvičeních a na přednáškách
Písemné přezkoušení (test)