Návody pro práci s Moodle FEL

Stránky: Moodle FEL ČVUT | Předměty na jednom místě
Kurz: Správa a tvorba obsahu Moodle
Kniha: Návody pro práci s Moodle FEL
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pondělí, 6. května 2024, 10.56

Popis

V tomto studijním materiálu naleznete odpovědi na nejčastější otázky a většinu informací potřebné pro základní práci s Moodle FEL.

Rozcestník návodů

Vítejte na hlavním rozcestníku témat návodů pro práci s Moodle FEL. Prosím využijte následující sérii odkazů k nalezení požadované stránky:

Pokud si nejste jisti, v jaké kategorii se Vámi hledané téma nachází, použijte wiki vyhledávání ve vrchní části stránky.

V případě jakýchkoli dotazů můžete kontaktovat lokálního správce Moodle své katedry. Seznam všech správců a jejich kontaktních adres naleznete na stránce Seznam kontaktů.

1. Potřebuji založit nový kurz v Moodle

V případě, že potřebujete založit nový kurz v Moodle FEL, spojte se se svým lokálním správcem a požádejte ho o součinnost.
Seznam lokálních správců dle kateder naleznete v seznamu kontaktů.

Lokální správce od Vás bude potřebovat následující informace:

  1. Které kurzy potřebujete založit?
  2. Potřebujete některé předměty z KOS tzv. shluknout do jedné instance kurzu v Moodle? Shlukování lze využít, když dva předměty s různým kódem sdílí osnovy, materiály apod. (např. stará a nová akreditace předmětu, prezenční a dálková verze...). Se studenty pak můžete pracovat, jako kdyby měli zapsaný stejný předmět. Zároveň lze pracovate odděleně se skupinami. Upozornění: sdílené je také nastavení známek - rozmyslete si proto, zda mají studenti různých předmětů z KOS stejné hodnocení.
  3. Do kterého semestru potřebujete kurzy založit? Kdy je budete poprvé učit?
  4. Jak má vypadat struktura kurzu? Na výběr je členění sekcí podle témat (přednášky, cvičení, úkoly...) nebo podle týdnů (týden 1, týden 2...). Ukázka tematického / týdenního uspořádání.


Pokud potřebujete založit kurz, který v KOS neexistuje - externí spolupráce apod. - kontaktujte centrální uživatelskou podporu skrze helpdesk.

2. Kde naleznu své kurzy

Všechny kurzy, ve kterých jste zapsaní mezi účastníky naleznete na vaší nástěnce / dashboardu.

Na dashboard se dostanete po kliknutí na logo Moodle FEL (vlevo nahoře na stránce). Pokud jste přihlášení, odkaz na nástěnku se nachází v nabídce po rozkliknutí uživatelského profilu (vpravo nahoře na stránce). Po přihlášení budete na nástěnku přesměrovaní automaticky.

Kurzy jsou členěny do tří kategorií

  1. Probíhající
  2. Budoucí
  3. Minulé

Seznam obsahuje všechny instance kurzů, ve kterých jste zapsaní mezi účastníky. Zapisování probíhá automaticky každý den ve 3h ráno. Seznam účastníků kopíruje seznam učitelů a zapsaných studentů v KOS.

3. Jak mohu upravit kurz v Moodle

V této sekci wiki se dozvíte, jak pracovat v režimu úprav. Především jsou zde informace o editaci obsahu kurzu, editaci souhrnu kurzu a práci s činnostmi.

3.1 Zapnutí režimu úprav

Teprve po zapnutí "režimu úprav" lze editovat kurz v Moodle FEL. Režim úprav je možné zapnout po rozkliknutí ikony tlačítkem "Zapnout režim úprav"


Tlačítko pro vypnutí režimu úprav se poté nachází na stejném místě.

Editovat můžete pouze kurzy, ve kterých máte roli "učitel".

3.2 Úprava souhrnu kurzu

Souhrn kurzu je zobrazován spolu s názvem kurzu v seznamu kurzů. Při hledání kurzů se prohledává i tento text.

Pro úpravu souhrnu kurzu je potřeba kliknout na ikonu  a následně na "Upravit nastavení".

Dále jsme přesměrováni na stránku, kde je možné upravit souhrn a nastavit další parametry kurzu.

Po editaci požadovaných položek vše uložíme pomocí tlačítka "Uložit a zobrazit", které se nachází ve spodní části stránky.

3.3 Úprava vzhledu osnovy

Obsah kurzu a jednotlivé činnosti a studijní materiály je možné členit do sekcí / témat a dále upravovat.

Po Zapnutí režimu úprav je možné upravovat jednotlivé položky v osnově.

  • Zarovnání - po kliknutí na ikonku Upravit vedle požadované činnosti je možné vybrat Posunout doprava popř. Posunout doleva. Takto je možné zarovnávat položky podle potřeby.
  • Duplikace - v případě, že potřebujete vytvořit kopii činnosti, studijního materiálu anebo třeba popisku, můžete využít volbu Duplikovat. Takto vznikne kopie položky a dále ji můžete upravovat, přesouvat apod.
  • Skrýt - přes tlačítko Upravit a volbu "Skrýt" je možné libovolnou položku skrýt pro všechny uživatele kromě uživatelů, kteří mají práva pro editaci (osoby s rolí učitel). Položka "zešedne" a je viditelná jen pro uživatele s rolí učitel.

3.4 Práce s činnostmi

3.4.1 Test

Pomocí činnosti Test lze prostřednictvím interaktivních testů ověřovat znalosti studentů. Úlohy do testů lze zadávat přímo nebo je náhodně vybírat z předem nastavené databanky.
Pro tvorbu úloh slouží Banka úloh.

Tvorba nového testu
Pro vytvoření nového testu je potřeba přidat novou činnost "Test", viz. Správa činnosti, část Přidání činnosti.
Při tvorbě nového testu lze měnit řadu nastavení. Jediným povinným parametrem je Název testu. Ostatní nastavení jsou volitelná. Vzhledem ke složitosti tvorby nového testu se vyplatí mít předem připravené rozložení bodů v testu, jelikož to usnadňuje tvorbu.

Nastavení testu
Test má celou řadu možných nastavení, pro obecná nastavení, která jsou společná pro všechny činnosti navštivte Nastavení činností. Na této stránce se nachází vysvětlení těch nastavení, která jsou typická pro tento modul.

  • Obecná nastavení
    Zde se nachází povinný parametr "Název", který je potřeba vyplnit. Dále popis testu a volba, zda-li se má popis zobrazovat v osnově kurzu pod příslušnou činností.
  • Časování
    V této sekci nastavení je možné nastavit dobu, po kterou má být test přístupný, časový limit, za který je třeba jej dokončit a možnosti, které se provedou v případě vypršení časového limitu.
  • Známka
    Nastavení známka udává do jaké kategorie se známka z testu započítá, kolik pokusů na test má uživatel a jaká je použitá metoda známkování.
  • Rozložení
    Rozložení nastavuje pořadí úloh v testu, které může být takové, jaké ho vidí autor testu nebo náhodné, dále počet úloh na stranu pokud je test dlouhý a má smysl ho dělit na více stran a metodu navigace, která ovlivňuje pro studenta průchod testem, buď se v něm může volně pohybovat ,nebo je nucen zachovat pořadí otázek a nemůže se v testu vracet.
  • Chování úloh
    Určuje zda-li bude povoleno zamíchání v rámci úloh, které je možné pouze u úloh, které jsou složeny z několika části a zamíchání u nich lze provést, dále chování úloh (viz. nápověda přímo v nastavení činnosti) a možnost toho, aby každý nový pokus stavěl na předchozím a odpovědi se přenášely do nových pokusů.
  • Možnost prohlídky
    Určuje nastavení zobrazení informací studentům, které se zobrazí v průběhu pokusu nebo při prohlídce pokusu.Pro detailní informace použijte nápovědu přímo v nastavení činnosti.
  • Vzhled
    Udává, jestli bude zobrazen obrázek uživatele, kolik desetinných míst bude mít výslednná známka z testu a známky jednotlivých úloh a nastavení zobrazení bloků na stránce v průběhu testu.
  • Další omezení pokusů
    Obsahuje rozšířené nastavení pokusů testu pro pokročilé uživatele.
  • Celková reakce
    Nastavuje zprávy, které se uživateli po odeslání testu zobrazí v návaznosti na dosaženou známku.
    Nastavení testu se uloží tlačítkem "Uložit a zobrazit".

    Přidání úloh do testu
    Každý nově vytvořený test neobsahuje žádné úlohy. Abychom úlohy mohli do testu vložit, klikneme na tlačítko "Upravit test".
    alt

    Na další stránce vidíme nastavení Nejvyšší známky (1), kterou lze z testu dostat, a dá se libovolně měnit, a volbu pro přidání úlohy (2). Úlohy lze také nejprve vytvořit přes Banka úloh a poté je hromadně přidat do vytvořeného testu.
    alt

    Po rozkliknutí odkazu "Přidat" se rozbalí menu, které nabízí několik možností, jak úlohu přidat.
    alt
  • Novou úlohu odkazuje na nabídku tvorby nové úlohy, viz. Banka úloh, sekce Tvorba nové úlohy.
  • Existující úlohu z banky úloh zobrazí okno, ve kterém se nachází úlohy, které jsou momentálně v bance. Úlohy se dají přidat z různých kategorií (1), zaškrtáním checkboxů u jednotlivých úloh (2) a potvrzením tlačítkem "Přidat vybrané úlohy do testu" (3).
    alt
  • Náhodnou úlohu z banky úloh zobrazí okno, ve kterém lze vybrat kategorii (1), ze které chceme úlohy vybrat, zvolíme počet úloh (2) a potvrdíme tlačítkem "Přidat náhodnou úlohu" (3).
    alt

Odebrání úloh z testu
Abychom mohli odebrat úlohu z testu, stačí přejít do požadovaného testu, najít úlohu v seznamu úloh a smazat ji ikonkou křížku v řádku hledané úlohy.

alt

3.4.2 Úkol

Činnost Úkol slouží především k zadávání resp. odevzdávání úkolů, seminárních prací apod.

Tvorba nového úkolu
Pro vytvoření nového úkolu vyberte činnost Úkol při zakládání nové činnosti podle návodu na stránce Správa činnosti.

Nastavení úkolu
Nastavení, která jsou pro všechny činnosti společné jsou rozebrána zde - Nastavení činnosti.

Obecná nastavení
V této sekci je potřeba vyplnit povinný parametr Název, volitelně pak Popis úkolu. V případě potřeby je možné nahrát k zadání úkolu i soubory.

Dostupnost
V této sekci je možné nastavit datum pro

  • povolení odevzdávání od,
  • termín odevzdávání, ke kterému mají být řešení úkolu odevzdaná,
  • datum ukončení, po kterém nebude povoleno řešení odevzdat bez prodloužení termínu,
  • datum pro připomenutí oznámkování a
  • povolení zobrazení popisu, kdy zaškrtnutý checkbox studentům umožní zobrazit popis úkolu ještě před začátkem odevzdávání.


Typy úkolů
Zde máte možnost nastavit typ odevzdaného řešení úkolu. Je možné vybrat

  • online text a/nebo
  • odevzdání souborů.

Pro online text je možné nastavit maximální počet slov, pro soubory maximální počet odevzdaných souborů, jejich velikost a volitelně také typ. 

Typy hodnocení
V této sekci je možné zvolit požadovaný typ hodnocení úkolu.

Nastavení odevzdávání úkolů
Zde lze nastavit podmínky pro samotné odevzdání úkolu. Lze vyžadovat souhlas s předloženým prohlášením (souhlas s xyz), nastavit maximální počet pokusů, umožnit opětovné otevření pokusů a další.

Nastavení skupinového řešení
Slouží k nastavení úlohy v případě, že má být řešena a odevzdávána ve skupinách. Tomuto nastavení předchází potřeba vytvořit skupiny a umístit je do seskupení. Více o skupinách, viz Správa skupin.

Oznámení
V této sekci lze nastavit zasílání upozornění studentům o odevzdání a pozdním odevzdání úkolu.

Známka
V sekci známka je možné nastavit hodnocení úkolu. Je možné nastavit hodnocení body nebo hodnocení podle škál, viz. Škály. Je možné vybrat, do jaké kategorie se známka při hodnocení zařadí.
Možnost známkování naslepo umožňuje hodnotit řešení bez zobrazení autora práce. Volba použít postup známkování nastavena na "Ano", umožňuje vícekolové známkování a hromadné zveřejnění známky studentům. Hromadně zveřejněnit známky všem studentům lze také nastavením viditelnosti dané položky v sekci Známky

3.4.3 Stránka

Činnost stránka lze využít jako místo pro poskytování souhrnných informací studentům, prezentaci aktualit apod., zároveň jsou stránky dostupné i na mobilních zařízeních.

  • Tvorba stránky
    Novou stránku lze vytvořit při vytváření nové činnosti podle návodu na stránce Správa činnosti výběrem činnosti Stránka.

  • Nastavení stránky
    V obecném nastavení stránky je povinné zadat název stránky. Popis je volitelný a poté možné jej zobrazit spolu s názvem na stránce kurzu.
    V povinné sekci Obsah je možné do textového editoru libovolně zadat a upravit text, který na stránce bude. Další nastavení jsou společná pro všechny činnosti, pro více informací o nich navštivte stránku Nastavení činnosti.

3.4.4 Anketa

Činnost Anketa slouží především ke zjišťování zpětné vazby.

  • Tvorba ankety
    Anketu lze vytvořit při vytváření nové činnosti podle návodu na stránce Správa činnosti vybráním činnosti Anketa.

  • Nastavení ankety
    Při nastavování ankety vložíte do kolonky Úvodní text anketní otázku. Poté připravíte odpovědi, ze kterých budou moci ostatní volit. Na výběr je mnoho různých nastavení. Je možné nechat odpovídající vybrat více než jednu možnost, omezit dostupnost a nastavit zobrazení či nezobrazení výsledků po skončení hlasování. Informace o společných nastaveních naleznete na stránce Nastavení činnosti.

3.4.5 Fórum

Činnost fórum slouží především jako nástroj ke komunikaci se studenty. Každý kurz má defaultní fórum, ze kterého chodí emailem upozornění o nových příspěvcích. Aktuality z tohoto fóra se zároveň zobrazují na hlavní straně kurzu v bloku "Poslední novinky".

  • Tvorba fóra
    Činnost fórum lze založit při vytváření nové činnosti podle návodu na stránce Správa činnosti s výběrem činnosti fórum.

  • Nastavení fóra
    V nastavení fóra lze nastavit jeho Název a Popis. Lze také nastavit velikosti příloh do fóra, sledování novinek a označování nezobrazených příspěvků. Dále je možné nastavit blokování příspěvků po dosažení určitého počtu. Také je možné nastavit hodnocení příspěvků. Další nastavení jsou popsána na stránce Nastavení činnosti.

3.4.6 Chat

Chat je dalším způsobem komunikace se studenty. Jedná se o rychlý způsob komunikace v reálném čase.

  • Tvorba chatu
    Chat lze vytvořit při zakládání nové činnosti podle návod una stránce Správa činnosti při zvolení činnosti Chat.

  • Nastavení chatu
    Kromě názvu, popisu a zákadního nastavení je možné nastavit přesný čas, kdy má být chat dostupný popř. nastavit jeho opakování. Další nastavení jsou popsána zde Nastavení činnosti.

3.4.7 Docházka

Činnost Docházka slouží k evidenci účasti studentů na cvičeních.

  • Tvorba evidence docházky
    Novou činnost docházka lze vytvořít vybráním "Docházka" při zakládání činnosti podle stránky Správa činnosti.

  • Nastavení docházky
    Při tvorbě nové docházky je potřeba nastavit její Název a hodnocení. Hodnocena může být buďto body nebo podle zvolené škály, viz. Škály. Další nastavení činnosti najdete na stránce Nastavení činnosti.

  • Omezení na zvolenou IP adresu
    Studentům můžete povolit, aby si docházku zapisovali sami. Navíc lze zapisování docházky omezit na konkrétní IP adresu nebo IP školní sítě

3.4.7.1 Tvorba cvičení

Aby bylo možné zapisovat docházku, musí být vytvořeno cvičení. Je možné vytvořit cvičení pro všechny studenty kurzu (např. pro přednášky), ale i pro každé cvičení zvlášť.

Pokud máte zapnutou synchronizaci s KOS, všechna cvičení a přednášky se dle zápisu studentů v KOS vytvoří automaticky. Více najdete na Synchronizace s KOS.

Založit nové cvičení jde po otevření vytvořené činnosti docházka provést v záložce Přidat.

alt



Novému cvičení lze nastavit řadu parametrů, typ cvičení (1), který určuje, zda-li je cvičení určeno pro všechny studenty nebo určitá cvičení. V případě vybrání typu Skupina, lze v seznamu níže (2) určit konkrétní skupinu.
Při zvolení Vytvoření opakovaných cvičení (3) je možné automaticky vytvořit cvičení, která se opakují (např. po týdnu). Také je možné studenty nechat, aby si docházku zapisovali sami (4).
Dále lze nastavit datum (5) prvního cvičení, jeho délku (6) a nastavit periodicitu opakování (7) včetně dní, kdy se cvičení koná.

alt

3.4.7.2 Prohlížení docházky

Pro prohlížení docházky slouží záložka Sestava (1).
Zde se zobrazí seznam všech studentů, jejich docházky (počty cvičení, kterých se účastnili, absencí, atd.) a jejich známky za docházku a poznámky.
V menu (2) ve vrchní části stránky je možné vybrat cvičení, které chcete prohlížet.
Pomocí checkboxu (3) na pravé straně řádků lze vybrat studenty, kterým lze následně poslat hromadně zprávu pomocí tlačítka Poslat zprávu (4).

alt

3.4.7.3 Export docházky

V přápadě potřeby exportovat docházku, lze tak učinit v záložce Export (1).

Je možné vybrat skupinu (2), kterou chcete exportovat, způsob identifikce studenta (3), vybrat všechny cvičení (4) nebo vybrat jen některá podle data (5). Poslední nastavení je formát (6), ve kterém se má docházka exportovat.

alt

3.4.7.4 Nastavení statusů docházky

Pro zadávání docházky jsou nastaveny 4 defaultní volby:
P - Present
L - Late
E - Excused
A - Absent

V případě potřeby je možné přidat další status, popřípadě je přejmenovat. Nastavení statusů je možné provést v záložce Nastavení (1). Otevře se seznam používaných stavů, kde každý má svou zkratku (2), popis (3) a odpovídající známku (4).
Nejspodnější řádek slouží k přidání (5) nového statusu docházky.
Všechny přidání a změny se uloží tlačítkem aktualizovat (6).

alt

3.4.7.5 Zápis docházky

Zápis docházky probíhá v záložce Cvičení (1). Ze seznamu cvičení si vyberte to, ve kterém chcete zapsat docházku a klikněte na ikonu zeleného kolečka (2), která znamená volbu Zapsat docházku.

alt



Dále se otevře stránka se seznamem studentů na vybraném cvičení, kde můžete vybrat stav docházky (1), popř. vyplnit poznámku k docházce. Pro více informací o možnostech docházky, přejděte na stránku Nastavení statusů docházky.
Zadanou docházku uložte tlačítkem Uložit docházku (2).

alt

3.4.7.6. Synchronizace s KOS

Moodle FEL umožňuje synchronizaci modulu docházky s daty v KOS. To znamená, že manažer/učitel nemusí již cvičení pro zapisování docházky nastavovat ručně, ale vše se automaticky nastaví dle záznamů dostupných v KOS.

Tuto funkci lze zapnout zaškrtnutím checkboxu "KOS FEL Synchronization"(1) v sekci Obecná nastavení při prvotním nastavení nebo následně při úpravě modulu docházky.


Po zaškrtnutí této možnosti dojde k automatickému vytvoření jednotlivých paralelek dle KOS, a to při běhu hlavního importovacího skriptu (skript je spouštěn každý den po půlnoci).

V modulu docházky tak budou vytvořeny přednášky a cvičení přesně dle údajů dostupných v KOS, a to včetně importu uživatelů do příslušných paralelek.

Pak už lze s docházkou libovolně manipulovat v souladu s ostatními návody v této sekci.


 

Mějte však na paměti, že při jakékoli změně studenta v jakékoli části docházky (přednáška, cvičení), popř. smazání cvičení nebo přednášky celé, se při dalším běhu importovacího skriptu naimportují aktuální data z KOS. Je tudíž potřeba dbát na zanesení změny nejprve do KOS (jinými slovy donutit studenta udělat změnu v KOS, buď sám nebo prostřednictvím SO) a následně není nutné se starat o změny v Moodle. Motivací pro toto je konzistence dat v KOS a Moodle FEL. Další den, po běhu importovacího skriptu, se změna projeví.

3.4.8 Wiki

Činnost Wiki slouží ke skupinové nebo individuální tvorbě materiálů, které jsou vzájemně navázány odkazy.

  • Tvorba wiki
    Wiki lze vytvořit vybráním modulu Wiki při přidávání činnosti podle návodu na stránce Správa činností.

  • Nastavení wiki
    Při tvorbě wiki je k výběru několik nastaveni. Kromě povinného Názvu a Popisu je potřeba zvolit, Režim wiki, který určuje, zda bude wiki společná a bude na ní pracovat více uživatelů, nebo bude pro každého studenta individuální. Zároveň je potřeba určit název první stránky.

    V sekci Uspořádání je možné nastavit výchozí formát Wiki (HTML, NWiki a Creole) a zároveň jde formát "vnutit" celé wiki, takže se nedá změnit při tvorbě nové stránky.

    Další nastavení modulu wiki jsou společná s ostatními činnostmi a více se nich dozvíte na stránce Nastavení činnosti.

3.4.9 Popisek

Popisek lze vložit do osnovy kurzu například k rozdělení části osnovy do sekcí. Zároveň zlepšují osnovu kurzu po vzhledové stránce a činí ji přehlednější.

  • Tvorba popisku
    Pokud si přejete vytvořit popisek, stačí jej vybrat při tvorbě nové činnosti podle návodu na stránce Správa činností.

  • Nastavení popisku
    V nastavení popisu je nejdůležitější jeho obsah. V textovém editoru je možné text popisku upravovat, popř. přidávat do něj obrázky a jiný multimediální obsah.
    Dalším nastavení jsou společná pro všechny činnosti a více se o nich můžete dozvědět na stránce Nastavení činnosti.

  • Přesouvání popisku v osnově
    Pokud si popisek přejete v osnově někam přesunout, po Zapnutí režimu úprav použijte ikonku šipky vedle názvu popisku a pouze stiskněte a přetáhněte jej, kam je třeba.

3.4.10 Soubor

Modul soubor umožňuje poskytovat studentům soubory jako studijní materiály. Například může sloužit k nahrání PDF dokumentů nebo poskytnutí prezentací. Je možné nahrát soubor libovolného formátu.

  • Nahrání nového souboru
    Pro nahrání nového souboru zvolte modul Soubor při tvorbě nové činnosti podle návodu na stránce Správa činností. Ve zkratce - zapnout režim úprav -> přidat činnost nebo studijní materiál -> soubor.
  • Nastavení souboru
    V sekci Obecné nastavení jsou povinné parametry nového souboru jsou jeho Název a také Popis. V sekci Obsah přetáhnete do pole Vybrat soubory ty soubory, které si přejete nahrát.
    V další sekci je možné pro PDF soubory nastavit zabezpečení - nastavit heslo pro editaci a otevření, povolit kopírování, tisk a další akce.
    V sekci Vzhled je možné vybrat, jak se má soubor zobrazovat nebo jestli má být rovnou stažen.
    Další nastavení jsou společná pro všechny činnosti a více informací o nich najdete na stránce Nastavení činností.
  • Alias
    Use case: V nějakém kurzu v Moodle již je soubor. Místo nahrání souboru nového můžu vytvořit tzv. alias na již existující.
    How to: Přidám st. materiál soubor a zvolím přidat... -> soubory na serveru/nedávné -> vyberu "alias/odkaz na soubor" -> vybrat tento soubor
    Dále viz: https://docs.moodle.org/36/en/Working_with_files#Creating_an_alias.2Fshortcut
  • Nová verze / nahrazení souboru
    Use case: jeden soubor mám nastavený (popis, viditelnost...) anebo nalinkovaný ve více kurzech a potřebuji nahradit originál spolu se všemi referencemi.
    How to: Novou verzi souboru se stejným názvem je potřeba nahrát do okna pro upload souborů a zvolit "nahradit". Po uložení trvá až 15-60 minut než se změna projeví v referencích

Trocha technického pozadí:
Moodle filesystém je postaven na jiném principu, než standardní složkový systém. K souboru nahranému do Moodle je vytvořen hash. Na disk je pak uložen soubor a do databáze hash. V případě, že někdo nahraje do Moodle stejný soubor znovu, porovná se hash a pokud se shoduje, soubor se na disk již znovu neukládá. Vznikne ukazatel na již existující soubor na disku. Soubor je z disku odstraněn až po odstranění posledního výskytu v Moodle. V opačném případě se pouze odstraní reference na soubor, ten však na disku zůstane. Důvodem je snaha ušetřit místo na disku.

3.4.11 URL

Modul URL umožňuje použít externí odkaz jako materiál kurzu.

  • Vložení nového URL odkazu
    Pro vložení nového odkazu do osnovy kurzu vyberte URL při tvorbě nové činnosti podle návodu na stránce Správa činností.

  • Nastavení URL odkazu
    Odkazu je nutné nastavit název a popis, dále musí být vložen samotný odkaz a je možné nastavit, jak se má otevírat.
    Další nastavení je možné najít na stránce Nastavení činnosti.

3.4.12 Banka úloh

Banka úloh je databáze, do které lze přidávat otázky pro pozdější použití v testech, viz. Test. Otázky lze podle požadavků skládat do kategorií a mohou být různého typu, viz. Typy úloh. Pokud uživatel vytvoří novou otázku při tvorbě testu, je také automaticky přidána do Banky úloh.

Otevření banky úloh

K tomu abychom otevřeli banku úloh, je potřeba otevřít jeden z odkazů, které se nachází pod "Správa" -> "Správa kurzu" -> "Banka úloh", např. Úlohy. Pokud se Vám nezobrazuje nabídka Správa kurzu (přístupná by měla být každému učiteli), dostanete se k ní přes menu vpravo nahoře - zubaté kolečko a dole je možnost Ostatní a poté budete přesměrováni na stránku Správa kurzu. Přímý odkaz by mohl být tento: https://moodle.fel.cvut.cz/course/admin.php?courseid=XXXX, kde XXXX je číslo Vašeho kurzu.

alt

Práce s úlohami

Typy úloh

  • Dlouhá tvořená odpověď
    Vyžaduje jako odpověď několik vět nebo rozsáhlejší text. Musí být hodnocena ručně.
  • Doplňovací úloha typu Cloze
    Úloha toto typu je velmi flexibilní, ale může být vytvořena pouze zadáním zdrojového textu ve speciálním formátu. Tento text obsahuje kódy, které vytvářejí komplexní úlohu s vloženými dílčími úlohami s více odpověďmi, krátkou odpovědí či numerickou úlohou. Informace o syntaxi Cloze úloh jsou k dispozici na stránkách dokumentace Moodle.
  • Jednoduchá vypočítávaná úloha
    Je jednodušší varianta vypočítávané úlohy. Vypočítávaná úloha se chová jako numerická úloha, ale konkrétní hodnoty jsou pro každého studenta náhodně vybrány z jisté množiny.
  • Krátká tvořená odpověď
    Odpověď je tvořena jedním nebo několika slovy, které jsou porovnány s různými modelovými odpovědmi. Ty mohou používat i zástupné znaky.
  • Numerická úloha
    Odpověď je tvořena číselným údajem doplněným případně o jednotky. Odpověď je hodnocena na základě číselného porovnání s danou tolerancí s různými modelovými odpověďmi.
  • Pravda/Nepravda
    Jednoduchá varianta úlohy s více odpověďmi. Na dané tvrzení nabízí pouze dvě možné volby - "Pravda" a "Nepravda".
  • Přiřazování
    Odpověď na každou podúlohu musí být vybrána ze seznamu možností.
  • Přiřazování z krátkých odpovědí
    Jako přiřazovací úloha, ale je vytvořena náhodně z úloh s krátkou tvořenou odpovědí v dané kategorii.
  • Výběr z možných odpovědí
    Umožňuje výběr jedné nebo více odpovědí ze seznamu.
  • Vypočítávaná úloha
    Vypočítávaná úloha se chová jako numerická úloha, ale konkrétní hodnoty jsou pro každého studenta náhodně vybrány z jisté množiny.
  • Vypočítávaná úloha s více možnostmi
    Vypočítávaná úloha s více možnostmi se chová jako obyčejná úloha s více možnostmi, ale nabízené odpovědi se pro každého studenta vypočítávají jako výsledek daného vzorce s náhodně vybranými hodnotami z jisté množiny.
  • Popis
    Toto není ve skutečnosti testová úloha, ale statický text. Tímto způsobem lze přidat mezi testové úlohy nějakou informaci, pokyny nebo jiný obsah.

Správa úloh

Pro vytvoření, odstranění nebo přesun úloh je potřeba provést Otevření banky úloh a otevření odkazu Úlohy.

  • Vytvoření nové úlohy
    Tvorba nové úlohy se provádí buďto přímo v bance úloh nebo při tvorbě testu, více na stránce Test, sekce Přidání úloh do testu.

    V sekci Úlohy vybereme kategorii (1), do které chceme úlohu přidat a poté klikneme na tlačítko "Vytvořit novou testovou úlohu..." (2).
    alt

    Po stisku tlačítka se otevře okno s výběrem typu nové úlohy. Vyberte požadovaný typ úlohy a potvrďte stiskem tlačítka "Přidat".
    alt

    Odstranění úlohy
    Vyberte kategorii (1), ve které se požadovaná úloha nachází a smažte ji stiskem ikonky křížku (2), která se nachází v řádku požadované úlohy. Dalším způsobem, pomocí kterého lze mazat i více úloh naráz, je zakliknutí checkboxu (3) v řádku úlohy a odstranění vybraných úloh tlačítkem "Odstranit" (4).
    alt

Přesun úlohy do jiné kategorie
V seznamu úloh vyberte kategorii (1), ve které se úloha/y nachází a vyberte úlohy zaškrtáním checkboxů (2) vedle názvů úloh v seznamu, Ve spodní části stránky vyberte kategorii, do které se úohy mají přesunout (3) a přesuňte je tlačítkem "Přesunout do >>".

alt

Náhled úlohy

Zobrazit náhled úlohy lze provést dvěma způsoby.
Buď po otevření banky úloh v seznamu úloh najdete požadovanou úlohu a pomocí ikonky lupy se otevře náhled úlohy.

alt


Další možností je zobrazit náhled úlohy v Testu. Je potřeba otevřít požadovaný test, buď přímo na hlavní stránce kurzu nebo ho najít v seznamu testů pod odkazem "Činnosti" -> "Testy" v menu po levé straně a otevřít.
alt

Po otevření požadovaného testu ze zobrazeného seznamu najdeme v menu po levé straně položku "Správa" -> "Správa testu" -> "Upravit test".
alt

Otevře se seznam úloh, z nichž u každé lze otevřít náhled ikonkou lupy v příslušném řádku.
alt

Práce s kategoriemi

Kategorie v Bance úloh slouží především k třídění úloh, např. podle předmětu nebo obtížnosti.

Tvorba nové kategorie

Pro vytvoření nové kategorie v bance úloh je nejprve potřeba provést otevření banky úloh, konkrétně odkazu Kategorie.

Ve spodní části stránky, pod seznamem existujících kategorií, se nachází sekce Přidat kategorii.
Jako první je potřeba určit kontext, ve kterém se úlohy v kategorii budou moct využívat (např. semestr, kurz), a to v menu Nadřazená kategorie (1).
Pro vytvoření nové kategorie je potřeba vybrat v kontextu možnost nahoru, pro vytvoření podkategorie vyberte nadřazenou kategorii.
Dále zadejte Název (2) nové kategorie a případně informace (3) o kategorii. Kategorie se vytvoří po stisku tlačítka Přidat kategorii (4).

alt

Smazání kategorie

Pro smazání kategorie z Banky úloh je potřeba nejprve provést otevření banky úloh, odkaz Kategorie.

V seznamu kategorií (1) najděte požadovanou kategorii a kliknutím na ikonu křížku (2) ji smažte.

alt

3.4.13 Přidání činnosti nebo studijního materiálu

Pro přidání a odstranění činností je potřeba mít zapnutý režim úprav, viz. Zapnutí režimu úprav.

Přidání činnosti
Pro přidání činnosti do požadované kategorie / sekce kurzu najděte danou kategorii v seznamu kategorií a klikněte na odkaz "Přidat činnost nebo studijní materiál".

Otevře se nabídka se všemi moduly, které Moodle FEL nabízí. Po vybrání požadované činnosti potvrďte výběr tlačítkem "Přidat".

Poté budete přesměrováni do nastavení vybrané činnosti. Po dokončení nastavení je důležité činnost uložit. Na výběr jsou dvě možnosti

  • "Uložit a vrátit se do kurzu" nebo
  • "Uložit a zobrazit".

Pro detailní informace o jednotlivých činnostech navštivte přímo jejich stránku.

3.4.14 Nastavení činností

V této sekci se nachází informace o nastavení činností, která se upravují

Informace o dalších nastaveních jsou k dispozici na stránkách jednotlivých činností, viz Práce s činnostmi.

Běžná nastavení modulu

  • Dostupnost - volba, zda je modul/činnost na stránce viditelný nebo je před studenty skrytý (viditelný pouze pro učitele).
  • Identifikátor - umožňuje pracovat se známkou za činnost při výpočtu souhrnných známek. Není-li činnost zahrnuta do výpočtu známek, lze nechat prázdné.
  • Režim skupin - nastavení režimu skupin v rámci činnosti (pokud existuje nastavení v rámci kurzu, nebere se tohle nastavení v potaz). Více o skupinách, viz. Správa skupin.
  • Seskupení - je v podstatě "skupina skupin". Pokud je vybráno, je činnost dostupná pro všechny skupiny v seskupení. Více o skupinách, viz. Správa skupin.

3.4.15 Upravit nastavení činnosti

Pro úpravu nastavení činnosti je potřeba přejít do režimu úprav - Zapnutí režimu úprav.

Na hlavní stránce kurzu vyberte v kategoriích nebo v souhrnu činnost, které je potřeba změnit nastavení a klikněte na možnost "Upravit" (1), která se nachází vedle názvu činnosti. Rozbalí se nabídka možností, ze které vyberte možnost "Upravit nastavení" (2). Budete přesměrováni na stránku s nastavením dané činnosti.

alt

3.4.16 E-Voting

Modul aktivity E-Voting slouží k hlasování a sběru zpětné vazby v reálném čase. Studentům umožňuje hlasovat s využitím smartphonu, tabletu či notebooku. S využitím modulu E-Voting lze zvýšit interakci mezi studenty a pedagogem.

Popis a návod je k dispozici také zde

Použití

1) Zapněte režim úprav

2) Přidejte činnost nebo studijní materiál

3) Vyberte E-Voting ze seznamu činností

4) Vyplňte povinná pole, přidejte otázky a možné odpovědi

4.1)  lze přidat další možnosti

4.2) lze zvolitr správné odpovědi

pozn. odstranit lze vždy pouze poslední otázku

5) Zvolte "uložit a zobrazit"

6) Nastavte způsob hlasování "Time to vote"

6.1) Časově ohraničené hlasování - po uplynutí limitu není možné hlasovat a teprve poté jsou zobrazeny výsledky

6.2) Neomezené hlasování "Zakázat" - v reálném čase viditelné hlasování účastníků

7) QR kód zvětšíte kliknutím

 Studenti se na otázku mohou dostat pomocí QR kódu, uvedené adresy, případně hlasování vidí na stránce kurzu.

8) Kliknutím na "Start" zahájíte hlasování - v tuto chvíli můžou studenti hlasovat

9) Hlasování bude zastaveno po uplynutí časového limitu nebo stisknutím tlačítka "Stop"

10) mezi otázkami přecházíte manuálně

11) E-Voting upravíte stisknutím "Nabídka akcí" -> "Upravit nastavení"

4. Správa uživatelů

V této části wiki můžete nalézt informace o správě uživatelů, jejich přidávání a odebírání, přiřazování rolí a správě skupin.
Je možné spravovat pouze uživatele, kteří jsou nějak vázáni ke kurzu. Informace o automatickém importu z KOSu naleznete na této stránce: Autoimport uživatelů z KOSu.

Co je to "nice URL"

Tzv. nice URL je uživatelsky lépe čitelná URL, která vždy ukazuje na nejnovější zveřejněnou instanci kurzu. Tuto nice URL je vhodné umístit např. do KOS / Bílé knihy jako neměnný odkaz na vždy aktuální kurz. Nice URL je ve tvaru https://moodle.fel.cvut.cz/courses/"kod_kurzu".

Pokud je v jedné instanci kurzu shluknuto více kódů předmětů z KOS, je možné požít více nice URL. Ovšem všechny povedou na tutéž instanci kurzu v Moodle FEL.

Vyučujícím nedoporučujeme používat nice URL pro přístup ke kurzu, protože v určitých fázích semestru odkazuje mimo nejnovější instanci kurzu. Více viz kapitola 7. Zálohování a životní cyklus kurzu.

4.1 Přehled uživatelů

Přehled zapsaných uživatelů v kurzu lze nalézt v menu v levé části obrazovky pod odkazem "Správa" -> "Správa kurzu" -> "Uživatelé" -> "Zapsaní uživatelé".

alt

4.2 Manuální zápis uživatelů

Pro manuální zápis a odstranění uživatele je třeba zobrazit Přehled uživatelů.

  • Přidání uživatele
    Manuálně přidat nového uživatele lze po kliknutí na tlačítko "Zapsat uživatele", které otevře nabídku pro zapsání nového uživatele.
    alt

    Uživateli lze rovnou při zapsání přidělit roli, kterou lze vybrat z rolovacího menu (1), dále můžete vybrat požadovaného uživatele ze seznamu (2). V tomto okně lze zapsat libovolný počet uživatelů pomocí tlačitka "Zapsat" (3), které se nachází vedle jména uživatele v seznamu. Po zapsání všech požadovaných uživatelů zavřete dialog tlačítkem "Ukončit zápis uživatelů" (4).
    alt
  • Odebrání uživatele
    Pro manuální odebrání uživatele je potřeba ho najít v Přehledu uživatelů. Na konci řádkupříslušného uživatele ve sloupci "Metody zápisu" se nachází ikonka "křížku". Po kliknutí budete přesměrování na stránku potvrzení vyškrtnutí uživatele.
    alt

4.3 Správa rolí v rámci kurzu

Pro spravování rolí uživatelů v rámci kurzu je potřeba otevřít Přehled uživatelů.

  • Seznam rolí

V Moodlu je možné přiřazovat několik typů rolí.

    • Manažer
      Role manažera je typicky přidělena při zakládání kurzu a to jeho garantovi. Tento manažer kurzu má narozdíl od role učitele pravomoc zapisovat do kurzu další učitele.

    • Učitel
      Role učitele je typicky přiřazována vyučujícímu, který v daném kurzu vede cvičení nebo přednášky.

    • Učitel bez práva upravovat
      Tato role je přiřazována učitelům, kteří nemají mít práva upravovat kurz a přidávat do něj materiály.

    • Student
      Tato role je automaticky přiřazována všem naimportovaným studentům.

  • Přidělení role uživateli
    V seznamu zapsaných uživatelů najděte požadovaného uživatele. Ve sloupci "Role" se v pravé části buňky nachází ikonka sloužící k přidání rolí.
    alt


    Po kliknutí jsou nabídnuty dostupné role pro uživatele. Pro přidání role na ni stačí kliknout. Uživatel může mít i několik rolí současně.
    alt


  • Odebrání role uživateli
    Po nalezení požadoveného uživatele v seznamu najdete ve sloupci "Role" vypsané všechny jeho role. Pro odebrání jakékoli z těchto rolí stačí kliknout na ikonku křížku vedle názvu role.
    alt


    Po kliknutí se objeví dialog, ve kterém je potřeba odebrání role potvrdit tlačítkem "Odebrat".

4.4 Správa skupin

"Skupiny" mají v podstatě funkci paralelek a slouží k rozdělení studentů. Různé skupiny mohou v kurzu vidět různé materiály, mít různé úkoly apod.

Po automatickém importování uživatelů z KOSu se samy vytvoří skupiny podle paralelek cvičení, skupina pro přednášky a skupiny podle importovaných kódů (např. pro dálkové studium, magisterskou a bakalářskou verzi předmětu apod.).

  • Přidání skupiny
    Pro přidání nové skupiny je třeba si otevřít seznam skupin, ten se nachází pod odkazem "Správa" -> "Správa kurzu" -> "Uživatelé" -> "Skupiny", kde v levém sloupci uvidíte výčet všech skupin v kurzu. Pro vytvoření nové stiskněte tlačitko "Vytvořit skupinu".
    alt
    Budete přesměrování na stránku nastavení nové skupiny kde vyplníte především povinný Název skupiny (1), dle jsou k dispozici volitelné parametry. Novou skupinu vytvoříte tlačítkem "Uložit změny" (2), které se nachází ve spodní části stránky.
    alt


  • Odebrání skupiny
    Pro odebrání skupiny je potřeba vidět přehled všech skupin v kurzu, ten se nachází pod odkazem "Správa" -> "Správa kurzu" -> "Uživatelé" -> "Skupiny". V seznamu skupin, který se nachází po levé strané vyberte skupinu, kterou si přejete odebrat a stiskněte tlačítko "Odstranit vybranou skupinu".

    alt
    Dále budete přesměrováni na stránku, kde je potřeba odstranění skupiny potvrdit tlačítkem "Ano".
    alt


  • Přesun uživatelů mezi skupinami
    V připadě, že máte vytvořenou skupinu a chcete do ní přidat nebo z ní odebrat uživatele, přejděte na výčet skupin, který se nachází pod odkazem "Správa" -> "Správa kurzu" -> "Uživatelé" -> "Skupiny". V seznamu Skupiny (1) po levé straně vyberte skupinu, ve které chcete uživatele upravit a klikněte na tlačítko "Přidat/odebrat uživatele" (2) pod seznamem Členové po pravé straně stránky.
    alt

    Budete odkázání na stránku "Přidat/odebrat uživatele:", kde je možné uživatele přemisťovat. V levém seznamu jsou současní členové vybrané skupiny, v pravém seznamu jsou uživatelé, kteří jsou k dispozici, aby byli do skupiny přidáni.
    Pro přidání uživatele vyberte uživatele ze seznamu "Uživatelé k dispozici" (1) a přidejte ho do skupiny stisknutím tlačítka "Přidat" (2).
    alt

    Pro odebrání uživatele vyberte uživatele ze seznamu "Členové skupiny" (1) a odeberte ho tlačítkem "Odstranit" (2). Tak bude přesunut do seznamu uživatelů k dispozici.
    alt


    V případě potřeby přemístění uživatele z jedné skupiny do druhé, prověďte nejprve odebrání uživatele z první skupiny, dále otevřete druhou a přidejte ho tam.

4.5 Autoimport uživatelů z KOSu

Z KOSu se do kurzů v Moodlu importují uživatelé se zapsaným předmětem. Také se v Moodlu zařazují do skupin podle paralelek.
Pokud je žádoucí, lze do jednoho kurzu importovat uživatele z více kurzů, například sloučit prezenční a distanční formu jednoho kurzu, v tomto případě zadejte do žádosti o nový kurz kódy všech předmětů. V případě, že si přejete přidat uživatele jiných mutací kurzu dodatečně, kontaktujte svého lokálního správce (Seznam kontaktů).

V případě, že potřebujete importovat menší množství uživatelů ručně, postupujte podle pokynů na stránce Manuální zápis uživatelů.

5. Hodnocení v rámci kurzu a podmínky pro splnění kurzu

Moodlu poskytuje vcelku robustní nástroj pro hodnocení účastníků. Podporuje evidenci známek z činností v Moodle, ošem zle také evidovat známky z úloh a testů mimo Moodle - "offline".

V Moodle lze také nastavit podmínky pro splnění kurzu na základě tohoto hodnocení. Prakticky tak lze překlopit podmínky splnění předmětu, resp. podmínky pro zisk zápočtu do Moodle. Nakonec je potřeba známky zapsat do KOSu.

Výhodou evidence známek v Moodle je, že studenti vidí pouze své známky a hodnocení. Pouze uživatelé s rolí učitel nebo učitel bez práva editace vidí známky všech účastníků. Moodle tak v tomto respektuje nařízení o ochraně osobních údajů a GDPR.

Tato sekce wiki slouží k seznámení s možnostmi evidence hodnocení v Moodle FEL.

5.1 Správa známek

Otevření správy známek

Otevřít Známky lze dvěna způsoby

  1. kliknutím na stránce vpravo nahoře na Váš profil, poté na Známky a následně si vybrat kurz, kde chcete spravovat známky. K dispozici máte seznam všech kurzů, ve kterých máte dostatečná práva editovat známky.
  2. pokud se již nacházíte v kurzu, ve kterém chcete editovat známky, na levé straně v navigaci (může být schovaná) rozklikněte odkaz Známky.

Náhled na správu známek

Po zapnutí režimu úprav můžete začít s editací známek.

V tabulce se můžete pohybovat dolů pomocí kláves TAB a nahoru stiskem Shift+TAB.

Celkový přehled

Celkový přehled je stránka se seznamem všech účastníků kurzu a všech jejich známek. Nabízí možnosti filtrace podle zařazení studentů do skupin nebo podle počátečního písmene křestního jména či příjmení.

Jednoduchá sestava slouží k zobrazení konkrétní položky hodnocení. Nad tím je možné použít další filtry (podle skupiny, podle konkrétního uživatele).

Známky uživatele zobrazí kompletní sestavu známek pro zadaného uživatele

Historie známek pro zadaný interval a uživatele zobrazí historii hodnocení

5.1.1 Nastavení kategoií a položek

Do tohoto nastavení je možné se dostat po otevření správy známek a následní v levém menu pod odkazem "Správa" -> "Správa známek" -> "Nastavit" -> "Kategorie a položky".

alt



Na této stránce jsou vypsány všechny kategorie a všechny položky, za které je student nějakým způsobem hodnocen.

  • Úprava hodnocení položky
    Pro upravení nastavení jednotlivých položek je možné v příslušném řádku pod volbou Upravit vybrat možnosti Upravit nastavení, popř. odstranit nebo skrýt.
    alt


  • Přesunutí položek
    Také je možné přesouvat jednotlivé položky v rámci kategorií. U vybraných položek stačí zašktnout checkbox (1) na konci řádku a na spodní části stránky v menu Přesunou označené položky do (2) vybrat novou kategorii.
    alt


  • Přidat kategorii
    Novou kategorii lze přidat jednodušše tlačítkem Přidat kategorii ve spodní části stránky.
    V nastavení nové kategorie je možné nastavit název kategorie, v sekci Celkem v kategorii nastavení hodnocení v této kategorii a další nastavení včetně nadazené kategorie.

  • Přidání položky hodnocení mimo Moodle
    Do Moodlu je možné přidávat položky hodnocení i jiné než jen vytvořené činnosti a úkoly. Novou položku hodnocení je možné přidat pomocí tlačítka "Přidat položku hodnocení" ve spodní části stránky.
    alt

    Otevře se stránka s nastavením pro novou položku. V sekci Položka hodnocení je možné nastavit Název (1) položky, dále typ známky (2), který může být nastaven na hodnota, což umožňuje nastavit nejnižší a nejvýšší možnou známku, dále je možné nastavit škálu, podle které se bude položka hodnotit, nebo pro slovní hodnocení vyberte možnost text.
    Dále je možné nastavit skrytí nebo zamknutí (3) položky. Po kliknutí na Zobrazit více... můžete spravovat další pokročilá nastavení.
    O sekci níže je možné nastavit kategorii (4), do které položka bude spadat.
    alt

    Novou položku uložte tlačítkem "Uložit změny".

5.1.2 Škály

Škály slouží k nastavení známek v Moodlu. Škály jsou tam již přednastavené, pouze v případě, že potřebujete vlastní, je možné si lokálně pro daný kurz založit.

  • Otevřít správu škál
    Správa škál se nachází pod odkazem "Správa" -> "Správa známek" -> "Škály".
    alt


  • Přidání škály
    Pro přidání vlastní škály stiskněte tlačítko Přidat novou škálu ve spodní části stránky.
    alt

    Dále bude přesměrování na stránku nastavení nové škály. Povinným údajem pro novou škálu je název a škála hodnocení, které definujte vzestupně. Více o tvorbě škály se dočtete pod ikonou nápovědy (otázník).
    Škály, které si uživatel sám vytvoří pro daný kurz pak můe libovolně mazat ikonkou křížku v příslušném řádku v seznamu všech škál.

5.2 Zápis hodnocení

5.2.1 Zápis hodnocení položkám bodovaným v Moodlu

Pro zápis hodnocení u činností, které byly vytvořeny v Moodlu je nejprve potřeba vybranou činnost najít v hierarchii kurzu a otevřít ji.
Po otevření úkolu ve vrchní části stránky uvidíte v sekci Celkem hodnocení (1) počty studentů, kteří úkol musí splnit, kteří již splnili a kolik úkolů zbývá ohodnotit. Do hodnocení úkolů se dostanete přes odkaz Zobrazit/hodnotit všechny odevzdané úkoly (2) pod touto sekcí.

alt


Na další stránce se zobrazí seznam studentů. Pro hodnocení úkolu daného studenta klikněte na ikonku editace (1) ve sloupci známka (2). Další možností je o sloupec vedle vybrat Upravit -> Známka (3).

alt


Dále jste přesměrováni na stránku hodnocení vybraného studenta. V sekci Stav odevzdání úkolu vidíte současný stav odevzdání. V sekci Známka je možné zapsat hodnocení. Zde je možné nastavit hodnocení úkolu (1) (podle vybraného typu hodnocení při jeho tvorbě), je možné přidat komentář (2) a nastavit upozornění (3) studentům, že jejich úkol byl opraven.

alt


Pro hodnocení dalšího studenta není nutné se vracet na předchozí stránku, stačí kliknout na tlačítko Další ve spodní části stránky. U posledního studenta se pak objeví tlačítko Uložit změny, tak se uloží všichni naráz. Nebo je možné ukládat po každém ohodnoceném studentovi tlačítkem Uložit a další.

5.2.2 Zápis hodnocení položkám mimo Moodle

Pro zápis hodnocení položkám, které nejsou bodovány v Moodlu je potřeba otevřít celkový přehled známek.
Zde je možné vyfiltrovat např. paralelku, pro kterou chcete zapsat hodnocení. Pak stačí v seznamu nalézt danou položku, pro kterou chcete zapsat hodnocení a pomocí ikonky editace vedle jejího názvu se dostanete na stránku, kde lze zapsat hodnocení.

alt


Pokud si přejete zapsat známku u všech zobrazených uživatelů, stačí kliknout na Vše (1) u sloupce Přenastavit a bude povolena editace všech známek. Jinak lze pomocí checkboxů (2) vybrat jen některé uživatele.
Dále je možné provést hromadné vložení (3) známek, např. všem uživatelům, kterým jste nezapsali známku a tudíž nesplnili úkol lze zapsat 0 bodů.

alt


Uložení známek proběhně po stisku tlačítka Aktualizovat ve vrchní nebo spodní části stránky.

5.3 Podmínky absolvování kurzu

V Moodlu je rozněž možné nastavit podmínky pro splnění kurzu, které se hlídají automaticky. Nastavení těchno podmínek se nachází pod odkazem "Správa" -> "Absolvování kurzu" na hlavní stránce kurzu.

alt



Otevře se následující stránka.

alt


Zde je možné vybrat činnosti, které musí být splněné pro absolvování, minimální známka z kurzu, doba zápisu a další podmínky, které hovoří za sebe. Pokud jsou nastaveny podmínky ve více sekcích, ke splnění kurzu je potřeba splnit všechny.

6. Sestavy

Sestavy (reports v anglickém překladu Moodle) lze nalézt různé typy údajů. Jednak protokoly o činnostech = logy, díky kterým se například dá zjistit přítomnost uživatelů na stránkách kurzu, stav absolvování kurzu jednotlivých studentů, účast v kurzu, aktivita v kurzu apod. Také máte k dispozici grafickou reprezentaci statistiky aktivity uživatelů.

K sestavám se dostanete přes tlačítko Akce -> Více...



Následně si můžete vybrat mezi jednotlivými sestavami:

  • Absolvování kurzu
    V této sekci najdete seznam studentů a podmínek pro splnění kurzu včetně informací o tom, do jaké míry studenti požadované podmínky splnili.

  • Protokoly a aktuální protokoly
    Na stránce Protokoly je možné filtrovat přístupy uživatelů podle skupin, dní, akcí, které provedli atd..
    Na stránce Aktuální protokoly se zobrazují poslední akce, které v kurzu byly provedeny.

  • Aktivita v kurzu
    Tato sekce ukazuje jednotlivé sekce a činnosti kurzu s počty přístupů a daty posledního přístupu.

  • Účast v kurzu
    V této sekci je možné zobrazovat činnost jednotlivých uživatelů nad jednotlivými úkoly a činnostmi. Lze filtrovat také podle rolí a typu akce, kterou provedli.

  • Plnění činností
    Tato sekce ukazuje seznam studentů a všech činností, které jim jsou k dispozici k plnění. Zaškrtnuté jsou ty činnosti, které jsou již splněné.

  • Statistiky kurzu
    Zde můžete generovat statistiky kurzu pro libovolné období a libovolnou skupinu uživatelů. Lze také nastavit typ generované sestavy - veškerá činnost, příspěvky a další.

7. Zálohování a životní cyklus kurzu

Zálohování kurzů probíhá na denní bázi automaticky. Zálohy jsou uchovávané na serverech SVTI. Uchovácáme zálohy aktivních i archivních kurzů. Není tedy třeba kurzy zálohovat ručně, přesto vám tato možnost zůstává.

Kurzy se mohou nacházet ve třech stavech:

  • Aktuální semestr
    Řídíme se harmonogramem akademického roku. Jednotlivé kurzy se v tomto stavu nachází od začátku jednoho semestru do začátku dalšího semestru (14 výukových týdnů, plus zkouškové období a případné letní prázdniny).
    Stránka kurzu je přístupná všem uživatelům, kteří mají nastavený přístup a vyučující ji mohou editovat.

  • Příprava na další semestr
    Kurz se v tomto stavu nachází před začátkem semestru, ve kterém je vypsaný. Stav příprava předchází stavu aktuální semestr. Kurz je přístupný pouze pro vyučující a je možné ho upravovat, pro ostatní uživatele je skrytý.

  • Archiv
    Poslední fáze životního cyklu kurzu. Pokud se kurz nachází v archivu, je v read-only režimu. Tedy kurz lze dohledat a zobrazit, ale již není možná editace.

Vyučující vždy edituje pouze jednu instanci kurzu. Především je potřeba dávat pozor na kurzy, které se vyučují v letním nebo obou semestrech. Pak jsou k dispozici 2 instance, které můžete editovat, ale musíte si být jistí, že kurz, který chcete editovat je v Přípravě na příští semestr.
V případě dotazů ohledně životního cyklu kurzů kontaktujte prosím svého lokálního Moodle správce, Seznam kontaktů.

8. Co je to nice URL

Tzv. nice URL je uživatelsky lépe čitelná URL, která vždy ukazuje na nejnovější zveřejněnou instanci kurzu. Tuto nice URL je vhodné umístit např. do KOS / Bílé knihy jako neměnný odkaz na vždy aktuální kurz. Nice URL je ve tvaru https://moodle.fel.cvut.cz/courses/"kod_kurzu".

Pokud je v jedné instanci kurzu shluknuto více kódů předmětů z KOS, je možné požít více nice URL. Ovšem všechny povedou na tutéž instanci kurzu v Moodle FEL.

Vyučujícím nedoporučujeme používat nice URL pro přístup ke kurzu, protože v určitých fázích semestru odkazuje mimo nejnovější instanci kurzu. Více viz kapitola 7. Zálohování a životní cyklus kurzu.