Bezpečnost práce v elektrotechnice 3

B232 - Letní 23/24

Bezpečnost práce v elektrotechnice 3 - A3M38BP3

Kredity 0
Semestry zimní
Zakončení zápočet
Jazyk výuky čeština
Rozsah výuky 2P+2C
Anotace
Předmět seznamuje studenty s riziky a příčinami úrazů elektrickým proudem, s bezpečnostními předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních, s ochranami před úrazem elektrickým proudem, se zásadami bezpečného chování při práci s vysokým napětím a s první pomocí při úrazu elektrickým proudem. Zvláštní pozornost je věnována popisu a použití defibrilátoru. Studenti získají potřebnou elektrotechnickou kvalifikaci pro činnost na ČVUT FEL. Podrobnosti: Příkaz děkana č. 4/2009.

Cíle studia
Žádná data.
Osnovy přednášek
1.Opakované školení BOZP je prováděno podle předlohy Osnovy školení BOZP pro zaměstnance a studenty ČVUT v Praze.

2. Odborná způsobilost v elektrotechnice. Rizika a příčiny úrazů. Symboly a označování. Normy. Bezpečnostní parametry a uspořádání elektrických zařízení. Elektromagnetická kompatibilita.

3. Bezpečná obsluha a práce, oprávnění osob. Bezpečnost při práci s elektrickými a elektronickými zařízeními. Bezpečnostní opatření při práci se zdroji vysokých napětí. První pomoc při úrazu elektrickým proudem. Použití defibrilátoru ZOLL AED Plus při resuscitaci.


Osnovy cvičení
Cvičení zajišťuje praktické procvičení přednášené látky z oblasti bezpečnosti elektrického zařízení v souladu s požadavky na elektrotechnickou kvalifikaci studentů ČVUT FEL.

1. Bezpečnost v laboratořích ČVUT FEL. Praktické ukázky bezpečnostních prvků užívaných v laboratořích se zvýšeným nebezpečím úrazu elektrickým proudem. Instruktáž postupu použití defibrilátorů ZOLL AED Plus, umístěných v budovách elektrofakulty.

2. Záznam o opakovaném školení BOZP. Písemné přezkoušení - test z § 6 Vyhl. č. 50/1978 Sb. elektrotechnické kvalifikace. Záznam o získané vyšší elektrotechnické kvalifikaci do indexu. Zápočet.


Literatura
[1] Cipra, M. - Kůla, V. - Kříž, M.: Elektrotechnická kvalifikace. 1. vyd. Praha: Vydavatelství ČVUT, 2006. 157 s. ISBN 80-01-03531-X.

[2] Další literatura bude doporučena na přednášce.


Požadavky
Žádná data.