3.4 Práce s činnostmi

3.4.1 Test

Pomocí činnosti Test lze prostřednictvím interaktivních testů ověřovat znalosti studentů. Úlohy do testů lze zadávat přímo nebo je náhodně vybírat z předem nastavené databanky.
Pro tvorbu úloh slouží Banka úloh.

Tvorba nového testu
Pro vytvoření nového testu je potřeba přidat novou činnost "Test", viz. Správa činnosti, část Přidání činnosti.
Při tvorbě nového testu lze měnit řadu nastavení. Jediným povinným parametrem je Název testu. Ostatní nastavení jsou volitelná. Vzhledem ke složitosti tvorby nového testu se vyplatí mít předem připravené rozložení bodů v testu, jelikož to usnadňuje tvorbu.

Nastavení testu
Test má celou řadu možných nastavení, pro obecná nastavení, která jsou společná pro všechny činnosti navštivte Nastavení činností. Na této stránce se nachází vysvětlení těch nastavení, která jsou typická pro tento modul.

  • Obecná nastavení
    Zde se nachází povinný parametr "Název", který je potřeba vyplnit. Dále popis testu a volba, zda-li se má popis zobrazovat v osnově kurzu pod příslušnou činností.
  • Časování
    V této sekci nastavení je možné nastavit dobu, po kterou má být test přístupný, časový limit, za který je třeba jej dokončit a možnosti, které se provedou v případě vypršení časového limitu.
  • Známka
    Nastavení známka udává do jaké kategorie se známka z testu započítá, kolik pokusů na test má uživatel a jaká je použitá metoda známkování.
  • Rozložení
    Rozložení nastavuje pořadí úloh v testu, které může být takové, jaké ho vidí autor testu nebo náhodné, dále počet úloh na stranu pokud je test dlouhý a má smysl ho dělit na více stran a metodu navigace, která ovlivňuje pro studenta průchod testem, buď se v něm může volně pohybovat ,nebo je nucen zachovat pořadí otázek a nemůže se v testu vracet.
  • Chování úloh
    Určuje zda-li bude povoleno zamíchání v rámci úloh, které je možné pouze u úloh, které jsou složeny z několika části a zamíchání u nich lze provést, dále chování úloh (viz. nápověda přímo v nastavení činnosti) a možnost toho, aby každý nový pokus stavěl na předchozím a odpovědi se přenášely do nových pokusů.
  • Možnost prohlídky
    Určuje nastavení zobrazení informací studentům, které se zobrazí v průběhu pokusu nebo při prohlídce pokusu.Pro detailní informace použijte nápovědu přímo v nastavení činnosti.
  • Vzhled
    Udává, jestli bude zobrazen obrázek uživatele, kolik desetinných míst bude mít výslednná známka z testu a známky jednotlivých úloh a nastavení zobrazení bloků na stránce v průběhu testu.
  • Další omezení pokusů
    Obsahuje rozšířené nastavení pokusů testu pro pokročilé uživatele.
  • Celková reakce
    Nastavuje zprávy, které se uživateli po odeslání testu zobrazí v návaznosti na dosaženou známku.
    Nastavení testu se uloží tlačítkem "Uložit a zobrazit".

    Přidání úloh do testu
    Každý nově vytvořený test neobsahuje žádné úlohy. Abychom úlohy mohli do testu vložit, klikneme na tlačítko "Upravit test".
    alt

    Na další stránce vidíme nastavení Nejvyšší známky (1), kterou lze z testu dostat, a dá se libovolně měnit, a volbu pro přidání úlohy (2). Úlohy lze také nejprve vytvořit přes Banka úloh a poté je hromadně přidat do vytvořeného testu.
    alt

    Po rozkliknutí odkazu "Přidat" se rozbalí menu, které nabízí několik možností, jak úlohu přidat.
    alt
  • Novou úlohu odkazuje na nabídku tvorby nové úlohy, viz. Banka úloh, sekce Tvorba nové úlohy.
  • Existující úlohu z banky úloh zobrazí okno, ve kterém se nachází úlohy, které jsou momentálně v bance. Úlohy se dají přidat z různých kategorií (1), zaškrtáním checkboxů u jednotlivých úloh (2) a potvrzením tlačítkem "Přidat vybrané úlohy do testu" (3).
    alt
  • Náhodnou úlohu z banky úloh zobrazí okno, ve kterém lze vybrat kategorii (1), ze které chceme úlohy vybrat, zvolíme počet úloh (2) a potvrdíme tlačítkem "Přidat náhodnou úlohu" (3).
    alt

Odebrání úloh z testu
Abychom mohli odebrat úlohu z testu, stačí přejít do požadovaného testu, najít úlohu v seznamu úloh a smazat ji ikonkou křížku v řádku hledané úlohy.

alt