3.4 Práce s činnostmi

3.4.10 Soubor

Modul soubor umožňuje poskytovat studentům soubory jako studijní materiály. Například může sloužit k nahrání PDF dokumentů nebo poskytnutí prezentací. Je možné nahrát soubor libovolného formátu.

  • Nahrání nového souboru
    Pro nahrání nového souboru zvolte modul Soubor při tvorbě nové činnosti podle návodu na stránce Správa činností. Ve zkratce - zapnout režim úprav -> přidat činnost nebo studijní materiál -> soubor.
  • Nastavení souboru
    V sekci Obecné nastavení jsou povinné parametry nového souboru jsou jeho Název a také Popis. V sekci Obsah přetáhnete do pole Vybrat soubory ty soubory, které si přejete nahrát.
    V další sekci je možné pro PDF soubory nastavit zabezpečení - nastavit heslo pro editaci a otevření, povolit kopírování, tisk a další akce.
    V sekci Vzhled je možné vybrat, jak se má soubor zobrazovat nebo jestli má být rovnou stažen.
    Další nastavení jsou společná pro všechny činnosti a více informací o nich najdete na stránce Nastavení činností.
  • Alias
    Use case: V nějakém kurzu v Moodle již je soubor. Místo nahrání souboru nového můžu vytvořit tzv. alias na již existující.
    How to: Přidám st. materiál soubor a zvolím přidat... -> soubory na serveru/nedávné -> vyberu "alias/odkaz na soubor" -> vybrat tento soubor
    Dále viz: https://docs.moodle.org/36/en/Working_with_files#Creating_an_alias.2Fshortcut
  • Nová verze / nahrazení souboru
    Use case: jeden soubor mám nastavený (popis, viditelnost...) anebo nalinkovaný ve více kurzech a potřebuji nahradit originál spolu se všemi referencemi.
    How to: Novou verzi souboru se stejným názvem je potřeba nahrát do okna pro upload souborů a zvolit "nahradit". Po uložení trvá až 15-60 minut než se změna projeví v referencích

Trocha technického pozadí:
Moodle filesystém je postaven na jiném principu, než standardní složkový systém. K souboru nahranému do Moodle je vytvořen hash. Na disk je pak uložen soubor a do databáze hash. V případě, že někdo nahraje do Moodle stejný soubor znovu, porovná se hash a pokud se shoduje, soubor se na disk již znovu neukládá. Vznikne ukazatel na již existující soubor na disku. Soubor je z disku odstraněn až po odstranění posledního výskytu v Moodle. V opačném případě se pouze odstraní reference na soubor, ten však na disku zůstane. Důvodem je snaha ušetřit místo na disku.