Žádost o názor/radu v otázce (ne)vybavení učeben desktopovými PC

Žádost o názor/radu v otázce (ne)vybavení učeben desktopovými PC

autor Hurák Zdeněk -
Počet odpovědí: 4

Vážení dnes již (až na pár výjimek) bývalí studenti předmětu ORR // Dear former students of the ORR course [the message is not really course related and therefore I will keep it in Czech, sorry, but Google Translator will certainly do a satisfactory job here],

dovolte mi využít tohoto ještě existujícího komunikačního kanálu a požádat Vás o názor/radu.

Na katedře řídicí techniky teď přemýšlíme o vylepšení některých učeben, které naše katedra spravuje a provozuje na Karlově náměstí a při tom narážíme na otázku, zda ještě mají v dnešní době význam ony desktopy vybavené počítačové učebny typu naší KN:E-2 (to je ta pod/za schody v přízemí, vstup do ní je vedle nápojového automatu, snad jste tam již nějakou výuku v minulosti měli). Objevil se v naší diskuzi názor, že by bylo možné z té místnosti už ty desktopové počítače úplně odstranit a ponechat pouze možnost připojení vlastních notebooků do el. sítě a případně k (do stolu zasouvacím či sklopným) monitorům.

V této učebně stejně probíhá výuka předmětů, které pokud už počítač vyžadují, tak to běžné softwarové vybavení, které si i studenti můžou na počítač nainstalovat (nějaké vývojové prostředí pro C/C++, Python či třebas i Julii :-), univerzitní instalaci Matlabu a souvisejících produktů, ...) A pozorujeme, že stejně velká část z Vás si ten vlastní notebook do výuky nosí - zjevně pro některé z Vás to pohodlí práce na vlastním stroji převáží i tu nutnost ten notebook tahat do školy s sebou.

Zdůrazňuji, že pochopitelně nemluvím o laboratořích typu KN:E-26, kde máme PC s převodníkovými kartami připojenými na laboratorní modely - tam to připojování se z vlastních počítačů by bylo složitější (i když ne nemožné, protože přemýšlíme o přechodu na jiný typ rozhraní - Thuderbolt, to jen pro informaci).

Na druhou stranu, dokážu si představit, že někteří z Vás vlastní laptop nemají a pokud vůbec počítač vlastní, tak to spíše domácí desktop. Nedokážu odhadnout to procento. Možná by tedy řešení mohlo být nějaké hybridní, že by třebas jen část (ale jak velká? polovina? třetina?) míst byla osazena desktopy a zbytek už by byl volný (pouze s monitory).

Pokud si i takto v průběhu léta (ale klidně i na jeho konci, až se vrátíte z prázdnin) najdete čas, budu vděčný za jakýkoliv názor.

Díky a užívejte léto.

Zdeněk Hurák
V odpovědi na Hurák Zdeněk

Re: Žádost o názor/radu v otázce (ne)vybavení učeben desktopovými PC

autor Hurák Zdeněk -
V odpovědi na Hurák Zdeněk

Re: Žádost o názor/radu v otázce (ne)vybavení učeben desktopovými PC

autor Hodan Dominik -
Za mě určitě lepší mít tam jen nějaký ten monitor - nevím o nikom, kdo notebook nemá (i když určitě někdo takový je). Je tedy otázka, jestli ty staré na těch pár místech nevystačí...
Pokud jsou peníze na útratu za výbavu počítačových učeben, možná by (pro budoucnost) nebylo špatné na místa bez PC dát kabely na nabíjení přes USB-C nebo rovnou docky, ke kterým budou připojené ty monitory, napájení a Ethernet - určitě to v porovnání s počítačem vyjde cenově slušně a bylo by to maximálně pohodlné. úsměv Co se týče poměru dock/PC, tak i 10 % mi přijde jako poměrně konzervativních. Ale já nemám tak velký dataset (jen jeden ročník), tak možná nějaká anketa by byla na místě.
V odpovědi na Hodan Dominik

Re: Žádost o názor/radu v otázce (ne)vybavení učeben desktopovými PC

autor Hurák Zdeněk -
Díky za názor, Dominiku. Tušil jsem, že to bude tak nějak, jak píšete.

A s tím dockem to nemusí být špatný nápad. Nechám ajťáky něco vybrat. Sám přehled nemám - pro svůj notebook jsem si vždy musel kupovat novou dokovací stanici, i pro různé modely od jednoho výrobce tam byly různé dokovací konektory. Ale je pravda, že už jsem si asi šest let notebook nekupoval, tak snad se to už nějak standardizovalo.

Jo, tu anketu asi uděláme a oslovím(e) studenty všech ročníků. Zatím jsem chtěl jen takovou první zpětnou vazbu od těch pár vás z jednoho (či přesněji dvou) předmětu, co jsem učil letos. I na základě tohoto tu formální anketní otázku naformulujeme a rozešleme.
V odpovědi na Hurák Zdeněk

Re: Žádost o názor/radu v otázce (ne)vybavení učeben desktopovými PC

autor Hodan Dominik -
Ty docky se standardizovaly, pokud na něco, právě na to USB-C. Můj počítač přes to umí nabíjet, i když to nikde skoro neinzeruje a mám pocit, že jsem na to přišel náhodou. Takové ty docky, co jsem měl loni v létě u Vás, by typově přesně odpovídaly tomu, co jsem popisoval.